20. syyskuu 2017

Räätälöidyt profiilit voivat tarjota suuria säästöjä

Profiling profilering profilointi

Räätälöidyt profiilit voivat tarjota suuria säästöjä

Monet yritykset käyttävät nykyisin vakioprofiileja, vaikka käyttökohteeseen suunnitellut erikoisprofiilit tarjoavat merkittäviä etuja. Tuloksena on monasti kevyempi profiili, jolla on ainutlaatuiset ominaisuudet ja vähäisempi materiaalinkulutus.

Markkinoilla on nykyisin monia vakioprofiileja, mutta erikoisprofiilit tarjoavat merkittäviä etuja, kun käytetään tietyn tyyppistä profiilia tai vaaditaan erityisominaisuuksia.

Suomalainen Procons Oy on rullaprofilointiin erikoistunut yritys, joka auttaa useilla eri aloilla toimivia yrityksiä tuottamaan näiden toimintoihin ja tuotteisiin sopeutettuja profiileja. Klas-Erik West, Proconsin toimitusjohtaja ja omistaja, kertoo lisää erikoisprofiilien mahdollisuuksista ja tuloksista sekä merkittävästi pienemmästä materiaalinkulutuksesta.

 

Erikoisprofiilien tarjoamat hyödyt

Sandvik ja kaivosteollisuus on yrityksen eräs liiketoiminta-alue

Profiilien materiaalikustannukset ovat monasti 75–80 prosenttia tuotteen kokonaiskustannuksista. Kaikki käytettävän materiaalin määrää vähentävät toimenpiteet tuottavat siten suuria positiivisia vaikutuksia sekä yritykselle että ympäristölle.

Klas-Erik Westin mukaan ongelmana on, että monet eivät tiedä, milloin on kannattavaa valmistaa räätälöity profiili. Rullaprofilointi edellyttää työkalun valmistusta kyseiselle profiilille, mutta koska materiaalikustannukset ovat suuri osa tuotteen kustannuksista, tämä on kannattavaa normaalisti jo alkaen 5000 juoksumetristä vuodessa.

 

Kiskoja led-valaistukseen

Procons toimii pääasiassa kaivos-, rakennus-, interiööri- ja pyöräteollisuuden puitteissa, mutta sillä on asiakkaita myös esimerkiksi kasvihuonetekniikan parissa. Yritys on täysin erikoistunut rullaprofilointiin ja siksi on vähemmän tärkeää, tuleeko profiili pyörään lokasuojaksi vai koneeseen kaivoksessa.

Eräänä uusimmista esimerkeistä Klas-Erik West kertoo, miten yritys valmisti kiskoja kasvihuoneen led-valaistusta varten. Tällöin ainevahvuus voitiin laskea arvosta 1,5 mm arvoon 1,2 mm käyttämällä erilaista poikkipintaa ja lisäämällä jäykisteitä. Tämä vuorostaan vähensi materiaalin kulutusta 15-20 prosenttia juoksumetriä kohti.

 

Joustavuutta ja toimitusvarmuutta

Procons valmistaa myös kiskoja liukuoviin ja muihin sisustuselementteihin

Eräs toinen syy siihen, että monet yritykset käyttävät edelleen vakioprofiileja, on rullaprofilointiin erikoistuneiden yritysten suhteellisen vähäinen määrä Pohjoismaissa. Suurimmat valmistajat toimivat lähinnä Saksassa, Sveitsissä ja Itävallassa, mutta tarjouspyynnön lähettäminen näille voi tulla kalliiksi, jos kyseessä ei ole suuret volyymit.

– Pienet asiakkaat joutuvat näiden toimijoiden kanssa usein tilaamaan koko vuoden tarpeen kerralla, kun me pienempänä toimijana voimme olla paljon joustavampia, sanoo Klas-Erik West lopuksi.

Toimitusvarmuus ja joustavuus ovat Proconsilla tärkeitä, ja myös sen asiakkaat arvostavat näitä. Yrityksen asiakkaina on myös useita ruotsalaisia yrityksiä, kuten Sandvik, Skeppshult ja Monark. Osoitteessa www.procons.fi on lisätietoja yrityksestä, tuotteista sekä yhteistyökumppaneista.

 

Lue koko artikkeli ruotsiksi

 Siirry Ajankohtaista-sivulle