14. helmikuu 2020

Joustavuus ja maantieteellinen sijainti tuovat kustannussäästöjä rullaprofiilien tilaajalle

gruvindustri mining industry kaivosteollisuus

Procons aloitti yhteistyön Sandvikin Tampereen toimipisteen kanssa vuonna 2016. Procons toimittaa Sandvikin Tampereen toimipisteeseen rullamuovattuja erikoisprofiileja. Tilauslistalta löytyy mm. liukulistaa ja kulutuslistaa, joita tilataan eri mittaisina ja -mallisina. 

 

Sandvikin Tampereen toimipisteen kanssa alihankintasuhdetta aloitettaessa toimitaan aina saman protokollan mukaan. Tilaaja ja alihankkija käyvät yhdessä läpi alihankkijoille asettamat laatukriteerit ja toimintamallit, miten laadunvarmistus tehdään. Tämän jälkeen alihankkija toimittaa Sandvikille prototyypit. Alihankintasuhteelta Sandvik edellyttää molemminpuolista avoimuutta, joka ulottuu myös hinnoitteluun. Hinnoissa on eritelty materiaalin ja työn osuus, joka on yksi avoimuuden avaintekijä.

 

—Käytämme alihankkijoita sekä Suomesta että ulkomailta. Alihankkijoita valitessamme tärkeimpinä kriteereinä ovat laatu, toimitusvarmuus ja kustannukset. Proconsin osalta nämä kriteerit ovat täyttyneet.  Tämän lisäksi heidän toiminnassaan etuna on meille kustannushyötyjä tuova joustavuus, kertoo Teemu Mäkeläinen, joka toimii Sandvikin Tampereen tehtaan pintaporalaitevalmistuksen teräksien hankintapäällikkönä.

 

Kustannushyötyjä joustavuudesta


Proconsin joustavuudesta syntyy tilaajalle monenlaisia hyötyjä. Kustannussäästöjä syntyy, kun toimituksia ei ole sidottu lukittuihin määriin. Vaikka tilaukset ovat säännöllisiä, niiden aikatauluja ja määriä on voitu muokata tarpeen mukaan. Procons toimittaa Tampereen lisäksi tuotteita myös suoraan Eindhoveniin, jossa sijaitsee Sandvikin Euroopan varaosien keskusvarasto. Vähentynyt varastoinnin tarve on suora kustannussäästö, joka myös helpottaa tilaajan toimintaa. 

 

—Meillä ei tarvitse olla jättimäisiä varastoja, kun toimitukset voidaan tehdä joustavasti. Alihankkijallamme on varastossa nykytuotteidemme nimikkeitä, joita voimme tilata lyhyelläkin varoitusajalla. Olemme saaneet Proconsilta hyvää palvelua kaikissa tilanteissa, Mäkeläinen sanoo.

 

Proconsin maantieteellinen sijainti vähentää kuljetuskustannuksia


Suomalaisuus ei sinänsä ole määrittelevä tekijä alihankintakumppanin valinnassa, vaikka alihankkijoiden välinen kilpailu globaalisti olisikin kovaa. Mäkeläinen antaa arvoa kokonaisuudelle, jossa eri elementit yhdistyvät toimivaksi paketiksi.

 

—Kun vaaditut kriteerit täyttyvät ja yritysten toimintakulttuurit ovat samoilla linjoilla, yhteistyö on molempien etu. Olemme olleet Proconsin toimintaan tyytyväisiä ja laajennamme yhteistyötämme tämän talven aikana. Olemme vaihtaneet eurooppalaisen toimittajan Proconsiin, ja tämä yhteistyö käynnistyy helmikuun aikana.

 

(Kuva: Ranger DX900i surface top hammer drill / Sandvik)Siirry Referenssit-sivulle