16:e februari 2022

Lättbalkar så in i Norden - Efterfrågan på Procons lättbalksystem växer i Finland och internationell

procons1

Vid Procons helautomatiserade rullprofileringslinje tillverkas måttanpassade lättbalkar och thermo-balkar i stål. Rullformningstekniken gör det möjligt att med exakta mått tillverka krävande och osymmetriska tvärsnittsformer, hål och ändar med sneda vinklar. Sedan ett år tillbaka tillverkar man också lättbalkar med Z-, U-, C- och Sigma-profiler som en standardprodukt för byggindustrins behov.

 

När företaget tog i bruk produktionslinjen 2019 var förväntningarna höga. Snart 2,5 år senare kan Procons VD Klas West pusta ut – marknaden har fått upp ögonen för produkterna och efterfrågan ökar såväl i Finland som i övriga Norden. Bland kunderna finns flera välkända nordiska företag inom industri- och stålbyggnadsbranschen, bland andra svenska Sandvik och finländska Nordec.

 

– I dagsläget är det flera välrenommerade företag som kontinuerligt beställer av oss. De profilerade balkarna går bland annat till hallar och stora, helautomatiserade höglager runt om i Europa. Numera tillverkar vi också fastsättningsdetaljer till strukturerna.

Lättbalkar exakt så som kunden vill ha dem

Tack vare att produktionslinjen är helautomatiserad är tillverkningen effektiv och leveranstiderna snabba. Leveranssäkerheten på balklinjen ligger på närmare 100 procent.

 

En annan fördel är att balkarna görs prefabricerade i lång utsträckning. Maskinen läser automatiskt in kundens ritning och tillverkar balkarna enligt de specifikationer och mått som angetts. Osymmetriska uttag, bultinfästningshål och ändbearbetningar görs direkt och ingen efterbearbetning behövs.

 

– Vanligtvis måste den som ritar och planerar en struktur ha i åtanke vad tillverkaren klarar av att göra. Det som skiljer oss från konkurrenterna är att vi kan tillverka exakt det som kunden vill ha, även mer komplexa och specialanpassade profiler.

 

Produkterna levereras märkta enligt anvisning och monteringsklara, vilket underlättar kundens lagerhantering och gör att arbetet kan utföras effektivare.

 

– Kunderna uppskattar märkningen som gör det lätt att hitta rätt delar på byggplatsen. När lättbalkarna levereras färdigmärkta, rätt formade och med förstansade hål, går det enkelt och snabbt att montera dem.

 

Lättbalkarna tillverkas som standard i förzinkat stål men vid behov kan även rostfritt stål användas. En nyhet i sortimentet är thermo-balkar som används för att bryta av köldbryggorna i bland annat hallar och andra byggnader med stålregelsystem.

 

Ökad efterfrågan kräver större produktionskapacitet

Procons växer snabbt och företaget har gjort och gör kontinuerligt stora investeringar i produktionskapacitet för att möta efterfrågan. Att slå av på investeringstakten är inget man funderar på – tvärtom, säger West.

 

– Vi har flera stora investeringar på gång i år. För att utöka kapaciteten på specialprofiler i tunnplåt kommer vi att bygga ut med en ny profileringslinje som väntas bli klar i höst. De kommande veckorna tar vi också beslut om en investering till balklinjen som gör tillverkningsprocessen för thermo-balkar ännu effektivare.

 

Behöver du specialanpassade och kostnadseffektivt tillverkade stålprofiler eller monteringsklara lättbalkar med snabb leveranstid till byggprojektet? Ta kontakt med oss så berättar vi mer om vilka möjligheter som finns!

 

1

Klas-Erik West

VD, Försäljning

 

Läs våra kundreferenserGå till Aktuellt