10:e november 2021

”Procons är en pålitlig samarbetspartner som tillverkar kvalitativa produkter”

Flexi 2 inch with stacking frame ID 45769

Fluid-Bag är ett finskt företag som tillverkar flexibla förpackningslösningar för hantering och transport av olika typer av vätskor, för kunder runt om i världen. Huvudkontoret finns i Jakobstad med dotterbolag i Thailand och försäljningskontor i USA. Fokus läggs på produkternas kvalitet och hållbarhet samt effektivisering av verksamhetens alla delar. Av försäljningen går 97 procent på export.

 

I Fluid-Bags förpackningssystem hanteras krävande vätskor, allt från kosmetiska produkter, oljor och tryckfärger till livsmedel – bland annat mintkrämen i en omtyckt chokladkonfekt. Förpackningarna ser ut som stora påsar och är gjorda av ett flexibelt material som måste hålla i alla lägen, även när transporten går till andra sidan jordklotet, berättar Robert Nyberg, vd Fluid-Bag.

 

– Förpackningen ska bevara vätskans kvalitet så att den uppfyller kundens förväntningar. Vi utför en läckagekontroll individuellt på varje innerbehållare för att vara säkra på dess hållbarhet. Läckagekontrollen utförs med etablerat övertryck i behållaren.

 

Trycket och tyngden – en förpackning kan innehålla 1000 liter – ställer också höga krav på staplingsramen. Dessa staplingsramar monteras ovanpå fyllda Fluid-Bag FLEXI behållare och används för att stapla dem på varandra under sjötransporter och i intern lagring. Sedan 2018 är det Procons som tillverkar komponenterna till FLEXI-behållarnas staplingsramar. Fluid-Bag FLEXI används alltid vid längre sjötransporter, exempelvis för att transportera tryckfärg till Australien, berättar Nyberg.

 

– Vi hade ett behov av att förenkla ramarna och tillverkningsprocessen. Vi monterar ihop ramarnas delar själva och det viktigaste för oss är att det kan göras så smidigt och effektivt som möjligt. Tillverkningen av den tidigare ramen innehöll för mycket manuell hantering vilket gjorde processen både ineffektiv och dyr.

 

Kvaliteten på komponenterna och materialet är av största vikt för hållfastheten. Ramen ska hålla för tyngden av förpackningen och med tanke på transporterna finns det strikta regler för utformningen. Ramen tillverkas i stålplåt och består av fyra olika delar som monteras ihop. Till komponenterna som Procons tillverkar åt Fluid-Bag hör även fästen av bockad metallplåt till Fluid-Bag FLEXI modellen.

 

– Ritningen hade vi själva men materialvalet har Procons hjälpt oss med. Vi har haft stor hjälp av Klas West och kom överens direkt, han har förståelse för hur viktigt det är att effektivisera alla processer så mycket som möjligt. Klas har ett framåttänk som är fruktsamt, räds inte för att satsa och inger en känsla av förtroende. Vi kan lita på honom och det är något av det viktigaste i en samarbetspartner.

 

Fluid-Bags strategi är att så stor del av tillverkningen som möjligt ska ske i Finland. Tillverkningen av komponenterna är koncentrerad till Procons och beställningarna sker regelbundet.

 

– Den största nyttan vi haft av samarbetet är en kostnadseffektivare tillverkning. Delarna går snabbare att tillverka och är lättare, vi får snabbt tag i nya delar och det blir inga extra frakter.

 

Nyberg nämner också välfungerande kommunikation som en del i det framgångsrika samarbetet.

 

– Med en leverantör bör kommunikationen vara rätlinjig. Vi får svar direkt, och de är inte rädda att ta kontakt genast något avviker från planen, exempelvis då leveranserna kanske påverkas av ett maskinproblem eller mänskligt misstag. Även när något gått fel har det alltid gått att reda ut tack vare en välfungerande kommunikation. Klas är som person en humoristisk, energisk man som kan se saker från den ljusa sidan, och det passar oss bra.

 

Fluid-Bag är nöjda med samarbetet och rekommenderar gärna Procons åt andra, säger Nyberg.

 

– Vårt samarbete är lovande och Procons är ett starkt kort även för framtida behov hos oss. Behöver man komponenter i bearbetad plåt och vill ha en pålitlig samarbetspartner som tillverkar kvalitativa produkter så är Procons ett säkert val.Gå till Referenser